Skip to content Skip to footer
Családtervezés

A családtervezés lényege a fogantatásra való tudatos felkészülés. Ez magában foglalja az előzetes fizikális állapotfelmérést mindkét leendő szülő részéről, a rutinvizsgálatokat, valamint a fogamzást akadályozó probléma felismerése esetén a szükséges kezeléseket is. A tudatos családtervezés célja, hogy megfelelő feltételeket teremtsünk a fogantatáshoz és minimálisra csökkenthessük a terhesség során kialakuló komplikációk, valamint a vetélés, illetve a koraszülés lehetőségét.

Személyes konzultáció

A családtervezés folyamata egy személyes konzultációval indul, ahol a szakorvos részletesen kikérdezi a pár mindkét tagját korábbi betegségeiről, az esetleges vetélésekről, valamint a családjukban előfordult betegségekről (pl. pajzsmirigyproblémák, trombózis, daganatos megbetegedések), így a szükséges állapotfelmérő vizsgálatokat célzottabban tudja meghatározni. Ezek a betegségek ugyanis akár a fogantatás sikerét is befolyásolhatják.

Állapotfelmérő vizsgálatok

Az állapotfelmérő vizsgálatok keretében sor kerül általános nőgyógyászati szakvizsgálatra, valamint urológiai kivizsgálásra is, hogy a szakorvos az eredmények tükrében pontos képet kapjon arról, hogy nincs-e akadálya a fogantatásnak és a magzat egészséges fejlődésének. Ha bármilyen elváltozás, kóros állapot vagy betegség merül fel, ami befolyásolhatja a fogantatás sikerességét (pl. endometriózis, mióma, polipok, PCOS, inzulinrezisztencia, herebetegségek, merevedési zavar), azokra szakorvosaink kezelési tervet javasolnak. A sikeres terápiát követően minden akadály elhárul a problémamentes gyermekvállalás elől.

csaladtervezes
Szakorvosaink a családtervezés keretében az alábbiakban nyújtanak segítséget: