Skip to content Skip to footer

A várandósgondozással kapcsolatos vizsgálatokról

Az első szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat

Lehetőség szerint a 12. várandóssági hétig javasolt rá sort keríteni. Ez a vizsgálat szolgál a várandósgondozásba vétel alapjául, és ekkor történik a szülés várható időpontjának az elsődleges meghatározása is, melynek része a méhen belüli várandósság igazolása bimanuális vizsgálattal, hüvelyi ultrahangos vizsgálattal, esetleg laboratóriumi várandóssági próbával, valamint kolposzkópia, amennyiben esedékes cytologiai mintavétel, emlők vizsgálata, testsúly, testmagasságmérés, tanácsadás.

Vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám), vesefunkció (Se kreatinin, karbamid, eGFR), májfunkció (GOT, GPT, Se bilirubin), vércukor, pajzsmirigy hormonális működésének vizsgálata (TSH), vércsoport-meghatározás és vörösvértest-ellenanyagszűrés, Treponema pallidum szűrés (TPHA+RPR), HbsAg szűrés, teljes vizelet és üledék (fehérje, genny, cukor, aceton, UBG, üledék).

Nyugalmi EKG

A nyugalmi EKG vizsgálat semmiféle előkészületet nem igényel a páciens részéről, vizsgálat közben a páciens hanyatt fekszik, a törzsére és a végtagjaira elektródákat helyeznek. A vizsgálat a szívműködést kísérő elektromos tevékenységről, annak változásairól ad képet. Az EKG-görbét egy monitoron jeleníti meg a készülék, melyet papírszalagra rajzolt görbék formájában is kinyomtat. A vizsgálat közben nem lehet sem mozogni, sem beszélni, végig nyugodt pozícióban kell maradni.

Belgyógyászati szakorvosi vizsgálat

A vizsgálat a már elvégzett laboreredmények és nyugalmi EKG birtokában történhet.

Általános belszervi állapotfelmérés: családi és egyéni kórelőzmény, hajlamosító és rizikótényezők, esetleges panaszok feltárása. Általános fizikális vizsgálat, melynek során a nagy szervrendszerek (bőr, nyálkahártyák, nyirokcsomók, légzőszervek, szív-érrendszer, hasi szervek, mozgásszervek és idegrendszer) állapotának felmérése történik, vérnyomás, BMI mérés, életmód tanácsadás. Ekkor történik a korábban elvégzett nyugalmi EKG részletes kiértékelése.

Trimeszterenként 2 szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat

A vizsgálatok során testsúly, pulzus, vérnyomás mérése, a magzat fekvésének, magzatmozgásának, magzati szívműködésnek, a méh fundusának, méhösszehúzódásnak a megállapítása történik, emellett indokolt esetben hüvelyi feltárás, megtekintés, szükség esetén vizsgálat (cervix score) elvégzése, várandóssági hét megállapítása, szükség esetén vizelet tesztcsík (fehérje, cukor-aceton, genny) vizsgálata. 28. héttől a magzati szívműködés ellenőrzése, 34. héttől várandós nő betanítása magzatmozgás számolás végzésére. Tanácsadás, panaszok megbeszélése, szükség esetén kezelés, következő kontroll időpontjának megállapítása.

Az I. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat elemei
 • magzat fejlődési üteme, méretei (CRL, BPD, FL*)
 • nyaki redő (tarkóredő) vastagsága (NT)
 • orrcsont kimutatása
 • ductus venosus áramlásmérés
 • végtagok vizsgálata
 • testkontúrok vizsgálata
 • korai szívultrahang

*CRL: ülőmagasság, a magzati fejtető és fenékcsúcs közötti távolság; BPD: biparietális diaméter, a két falcsont közti távolság = a koponya haránt átmérője; FL: femur length, a combcsont hossza

Kombinált teszt (szabad béta-HCG, PAPP-A)

A kombinált teszt során a magzati rendellenességek biokémiai szűrését, magzati kockázat megítélését végezzük, melyekkel pontosabban meghatározható bizonyos magzati abnormalitások valószínűsége, többek között a 21-es triszómia, a Down-kór (85-90%-ban), Edwards-kór (18-as triszómia) és a Patau-szindroma (13-as triszómia) kockázata.

A II. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat elemei
 • magzat fejlődési üteme, méretei (BPD, HC, AC, FL**)
 • csontozat, végtagok
 • központi idegrendszer (nyitott gerinc)
 • arc (ajak- és szájpad hasadék)
 • mellkas (tüdő, szív, nyelőcső, csecsemőmirigy)
 • has (gyomor, bél, máj, vesék, húgyhólyag)
 • nemi szervek
 • méhlepény
 • magzatvíz

**BPD: biparietális diaméter, a két falcsont közti távolság = a koponya haránt átmérője; HC: head circumference, a fej körfogata; AC: abdominal circumference: a has körfogata; FL: femur length, a combcsont hossza

Vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám), teljes vizelet (fehérje, genny, cukor, aceton, UBG, üledék), terheléses vércukorvizsgálat (éhgyomri és 75 g glukózfogyasztás után 120 perccel).

A III. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat elemei
 • magzat fejlődési üteme, méretei (BPD, HC, AC, FL***)
 • csontozat, végtagok
 • központi idegrendszer (nyitott gerinc)
 • arc (ajak- és szájpad hasadék)
 • mellkas (tüdő, szív, nyelőcső, csecsemőmirigy)
 • has (gyomor, bél, máj, vesék, húgyhólyag)
 • nemi szervek
 • méhlepény
 • magzatvíz
 • magzat méhen belüli elhelyezkedése

***BPD: biparietális diaméter, a két falcsont közti távolság = a koponya haránt átmérője; HC: head circumference, a fej körfogata; AC: abdominal circumference: a has körfogata; FL: femur length, a combcsont hossza

Vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám), vesefunkció (kreatinin, karbamid, eGFR), májfunkció (GOT, GPT, Se bilirubin), véralvadási paraméterek (INR és Fibrinogen), teljes vizelet és üledék (fehérje, genny, cukor, aceton, UBG, üledék), vércsoport- és ellenanyagszűrés, hüvelyváladék-tenyésztés (B csoportú Streptococcus szűrés).

A Medicover Várandósgondozási Csomagok árai

Ikerterhesség esetén egyedi árajánlattal állunk rendelkezésükre.

A II. és III. trimeszter külön is megvásárolható. Amennyiben egyedi ajánlatot szeretne, kérjük, jelentkezzen az alábbi elérhetőségen:

Részletfizetésre is lehetőséget biztosítunk. Az ezzel kapcsolatos további tudnivalókért kérjük, írjon a varandosgondozas@medicover.hu e-mail-címre.

Várandósgondozással kapcsolatos vizsgálatok árlistája

Szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat (várandósgondozás 2D UH vizsgálattal)30 999 Ft
I. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat*35 000 Ft
I. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat + kombinált teszt51 000 Ft**
II. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat*35 000 Ft
III. trimeszteri ultrahangvizsgálat*35 000 Ft
Kardiotokográf vizsgálat (CTG)12 500 Ft
Flowmetria25 000 Ft
I. trimeszter laborvizsgálat alapcsomag31 600 Ft
I. trimeszter laborvizsgálat prémium csomag52 900 Ft
II. trimeszter laborvizsgálat alapcsomag10 400 Ft
II. trimeszter laborvizsgálat prémium csomag13 800 Ft
III. trimeszter laborvizsgálat alapcsomag25 300 Ft
III. trimeszter laborvizsgálat prémium csomag27 000 Ft
TORCH panel40 300 Ft
Nyugalmi EKG vizsgálat8 000 Ft
Belgyógyászati szakorvosi vizsgálat29 990 Ft
Dietetikai konzultáció17 990 Ft
Diabetológiai szakorvosi vizsgálat – első alkalom39 000 Ft
Endokrinológiai szakorvosi vizsgálat31 990 Ft
Fogászati szűrővizsgálat11 000 Ft
Szülésfelkészítő A-tól Z-ig30 000 Ft
További szakorvosi, diagnosztikai és laborvizsgálatokTovább

*Ikerterhesség esetén az időtartam és az ár duplázódik.
**Akciós csomagár.