Skip to content Skip to footer

Az anyakönyvezéshez szükséges iratok

Magyar állampolgárságú szülők esetében
  • Mindkét szülő érvényes személyi azonosságot igazoló fényképes igazolványa (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány) és lakcímkártyája.
  • Eredeti házassági anyakönyvi kivonat, vagy amennyiben a szülők nem házasok és apai elismerő nyilatkozatot tettek, ennek kórházi példánya is szükséges az anyakönyvezéshez.
  • Asszisztált reprodukciós eljárás esetén orvosi igazolást kérünk a sikeres eljárásról.

Magyar állampolgár külföldön kötött házasságát a gyermek anyakönyvezését megelőzően honosítani kell, vagyis regisztráltatni kell a magyarországi nyilvántartásban is.

Külföldi állampolgárságú szülő(k) esetében

Amennyiben az egyik, vagy mindkét szülő külföldi állampolgár:

  • Külföldi állampolgár szülő érvényes útlevele vagy személyi igazolványa.
  • Magyar lakcímet igazoló rózsaszín lakcímkártya, ha a szülő rendelkezik ilyennel. Ha nem, akkor a szülőknek szükséges az utolsó külföldi lakcímről szóban nyilatkozniuk.
  • Anya tartózkodási engedélye (ha van).
  • Amennyiben házasságon kívül született a gyermek és a szülők apai elismerő nyilatkozatot tettek, akkor ennek kórházi példánya is szükséges az anyakönyvezéshez. Külföldi nyilatkozat esetén OFFI fordítás szükséges.

Tudnivalók az anyakönyvezés menetéről

A szerződéskötéskor a meglévő információk alapján adunk egy tájékoztatót arról, hogy milyen iratokra lesz szükség az újszülött anyakönyvezéséhez. A szülés után (de még a klinikán) a szülőkkel közösen kitöltésre kerülnek az anyakönyvezéshez szükséges iratok, valamint a szükséges személyes iratokról fénymásolat készül. A klinika juttatja el a dokumentumokat az anyakönyvi hivatalba. Az anyakönyvi hivatal ezután elvégzi az anyakönyvezést, elindítja a gyermek további okmányainak gyártását (TAJ kártya, adókártya, lakcímkártya), illetve kézbesíti a szülőknek a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.

Hogyan válasszunk nevet?

Magyar állampolgárságú szülők gyermeküknek az MTA Nyelvtudományi Intézet által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzékében szereplő nevet (max. 2 utónevet) választhatnak. Amennyiben a szülők valamely nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartoznak, akkor együttes írásbeli kérelmük után a Magyarországon bejegyzett kisebbségek névlistájából is lehet választani. Ezek a névjegyzékek az adott országos kisebbségi önkormányzat honlapján megtalálhatók.

További információ

További információt az anyakönyvi hivataltól kaphatnak:

  • Telefonszám: +36 1 452 4350
  • Cím: 1139 Budapest, Béke tér 1.
Anyakönyvezési tájékoztató