Skip to content Skip to footer

Minden, amit a terhességi cukorbetegségről tudni kell

Amit minden várandós nőnek tudnia kell a terhességi cukorbetegségről

A terhességi diabétesz kialakulásának legfőbb oka, hogy a várandósság ideje alatt a lepényi hormonok miatt az édesanyának több inzulinra van szüksége. Amennyiben a hasnyálmirigy nem tud eleget tenni a megnövekedett inzulinigénynek (ilyenkor az inzulinszükséglet a normál igénynek akár a háromszorosa is lehet!), akkor alakulhat ki a terhességi cukorbetegség.

Magyarországon a várandós nők mintegy 7-8%-ánál fordul elő a betegség, és az elmúlt évek tapasztalatai is arra utalnak, hogy a terhességi diabétesz kialakulása egyre gyakoribb.

Miért veszélyes a terhességi cukorbetegség?
Kockázatok a terhesség alatt

A kismamánál gyakran előfordulhat magas vérnyomás, kialakulhat méhlepény-elégtelenség (a méhlepény sejtjei károsodást szenvednek), egyúttal megnőhet a koraszülés kockázata.

A terhességi diabétesz következtében a babák nagyobb születési súllyal jöhetnek a világra, illetve esetükben a máj, a lép, valamint a szív is megnagyobbodhat, ami akár szívelégtelenséghez is vezethet.

Kockázatok a szülést követően

A várandósság alatt a magasabb vércukorszint miatt a baba inzulintermelése megemelkedik, a születést követően pedig vércukorszintje jelentősen lecsökken a (hipoglikémia), mivel a vércukor-utánpótlás megszűnik, de az inzulintermelés továbbra is magas marad.

Ennek következtében agyi károsodás is kialakulhat, valamint az alacsony vércukorszint miatt a kicsiknél remegés, illetve visszatérő rosszullét is felléphet. Légzési elégtelenség szintén előfordulhat, hiszen a magas inzulinszint gátolja az úgynevezett surfactant (a tüdőléghólyagok belső felszínét nedvesítő anyag) termelését, ami a tüdő rendes működésében játszik elengedhetetlen szerepet.

Mik a terhességi diabétesz tünetei?

A terhességi cukorbetegség többnyire nem, vagy alig okoz panaszokat, ezért a betegség felismerésének leghatékonyabb módja a vércukorterheléssel járó laborvizsgálat. A teszt elvégzése a várandósság 22-28. hetében szükséges. Abban az esetben, ha megnövekedett kockázati tényezővel (pl. genetikai hajlam) lehet számolni, a szűrővizsgálat az előírtnál hamarabb indokolt.

Mi állhat a terhességi diabétesz hátterében?

A betegség kialakulását az alábbi kockázati tényezők segíthetik elő:

  • amennyiben családon belül már előfordult cukorbetegség,
  • ha már a terhességet megelőzően is mértek magas vércukorértéket az édesanyánál,
  • ha korábban már diagnosztizáltak inzulinrezisztenciát,
  • ha a kismama túlsúlyos,
  • 35 éves kor felett,
  • sokadik várandósság esetén,
  • amennyiben az előző terhességnél a baba nagy súllyal (4000 gramm felett) született.
Terhességi cukorbetegség
A terhességi diabétesz diagnosztizálása

A betegség diagnosztizálása vércukorterhelés (orális glükóztolerancia-teszt) segítségével történik.

A vizsgálatot reggel végezzük el, két mintavétellel. Első körben éhgyomri vérvétel történik, amit egy vércukorszint-ellenőrzés követ. Amennyiben a mért érték 7.00 mmol/l alatt van, a vizsgálat elvégezhető. A páciensnek ezúttal el kell fogyasztania 75 g glükózt tartalmazó édes oldatot. Ezt követően, 120 perc elteltével történik a második vérvétel, melyből a vércukorszint mérése után állapítható meg a glükóztolerancia.

A terhességi cukorbetegség kezelése életmódbeli változtatásokkal

A terhességi cukorbetegség kezelésében központi szerepe van az ilyen esetekben előírt speciális diéta betartásának. A diéta szerint meghatározott időben, meghatározott mennyiségben kell szénhidráttartalmú ételeket fogyasztani. A megfelelő étrend kialakításában dietetikus szakorvosaink állnak a kismamák rendelkezésére.

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás mellett a mozgás és az aktív életmód kialakítása segíthet a terhességi cukorbetegség kezelésében. Amennyiben a kezelőorvos szerint nem ellenjavallt a testmozgás, akkor érdemes beiktatni a mindennapi életvitelbe, ugyanis hozzásegítheti a szervezetet az egészséges vércukorszint fenntartásában. A „jóleső” mozgásformák ajánlottak ilyenkor, mint például a séta, a kismamatorna, a jóga és a pilates, valamint a vízi torna.

A megfelelő életmódbeli változtatásokban diabetológus szakorvosaink adnak irányt a kismamáknak és segítik őket minden felmerülő kérdésükben.

Érdekelnek a Medicover Szülészet szolgáltatásai!

Kérjük, adja meg adatait, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot telefonon!

    A szülés várható ideje*: