Skip to content Skip to footer

Hogyan kezelhető a várandósság alatti derékfájdalom?

A várandóssági derékfájdalom okai

A várandósság alatti hát- és derékfájdalom gyakori, és okai terhesség esetén nem csak a súlygyarapodásban keresendők. Várandósság alatt ugyanis megváltozik a testtartás és a baba növekedésével előre tolódik a súlypont, megnyúlnak és megfeszülnek a hasizmok, és megváltozik a hormonműködés. Utóbbi befolyásolja az izomlazító hormon, a relaxin hatását is. Ennek következtében a szalagok és az izomzat lazábbá válik, ezzel egyidejűleg pedig csökken az ízületi stabilitás is. A hasizmok megnyúlnak a méh növekedése miatt, ennek következtében kifáradnak, így a tartás hasi feladata a gerincre hárul. Ezek a plusz terhelések összességében hatnak ki a kismama hátára, okozva ezzel a terhességi derékfájdalmat.

Ezek a fájdalmak a terhesség bármely szakaszában jelentkezhetnek. Ki kell emelni, hogy azoknak, akik krónikus derékfájással küzdenek és gyermekvállalás előtt állnak, érdemes még a terhesség előtt foglalkozniuk a problémával, mert az állapot a terhesség során csak súlyosbodhat. 

HOGYAN ELŐZHETŐ MEG, HOGYAN KEZELHETŐ A TERHESSÉGI DERÉKFÁJDALOM?​​

A várandósság alatt kialakult derékfájás kezelésére több megoldás is létezik, a fájdalom csökkenthető. Egyrészt a rendszeres testmozgás és terhestorna elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az új és egyre növekvő terhelés okozta tünetek csökkenthetőek legyenek. Érdemes kifejezetten kismamák részére tartott órákra bejelentkezni, ahol a kismama és a magzat számára egyaránt megfelelő gyakorlatokat végeznek. A mozgás elősegíti az elgyengült izmok megerősödését és rugalmasságuk visszanyerését. A legideálisabb mozgásformák, amiket várandósság esetén javasolni szoktak, az úszás és a gyaloglás. Amennyiben veszélyeztetett terhességről van szó, a mozgásformáról mindenképpen egyeztetni szükséges a kezelőorvossal.

A testmozgás mellett a helyes testtartás gyakorlása is megelőzheti a fájdalom növekedését. Elsősorban a mellkas kiemelésére és a vállak lazán tartására kell figyelni. Alvás során javasolt oldalt feküdni, a térdek közé pedig párnát helyezni. A megfelelő, alacsony sarkú cipő, ami támasztja a lábboltozatot, segít a testtartás megtartásában, a súlypont kiegyenlítésében. A magassarkú cipőket érdemes kerülni a terhesség alatt. A tartás javításában, megtartásában a fentiek mellett még segítséget nyújthatnak a támasztópántok és a kismamafűzők is.

Várandósság alatti derékfájdalom

A gyógyszeres kezelések kismamák esetében a magzat egészséges fejlődése miatt nem javasoltak, ezért minden esetben érdemes kezelőorvossal egyeztetni az ilyen készítmények használatáról.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A terhesség alatti derékfájással akkor javasolt szakemberhez fordulni, ha a tünetek súlyosbodnak: sokáig elhúzódó tartós vagy erős fájdalom, visszatérő görcsök esetén. Ezekben az esetekben azonban mindenképpen fel kell venni a kapcsolatot a kezelőorvossal.

Érdekelnek a Medicover Szülészet szolgáltatásai!

Kérjük, adja meg adatait, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot telefonon!

    A szülés várható ideje*:

    Leave a comment