Skip to content Skip to footer

Teherbeesési nehézség – hogyan zárható ki a meddőség?

Életünk meghatározó mérföldköve a gyermekvállalás. Vannak olyan áldásos helyzetek, amikor a gyermekáldás szinte azonnal érkezik, ám vannak olyan esetek is, amikor a párnak hosszas, kitartó próbálkozások ellenére sem sikerül a fogantatás. Teherbeesési nehézség esetén érdemes szakorvoshoz fordulni, laboratóriumi vizsgálatokat végezni, hiszen sok esetben könnyedén elhárítható a gátló tényező. A vizsgálatoknak köszönhetően viszont fény derülhet olyan elváltozásokra is, amik orvosi beavatkozás nélkül ellehetetlenítik a teherbe esést. Az esetek jelentős részében a háttérben valamilyen hormonális probléma húzódik, ami meggátolja a teherbe esést.

Mikor beszélünk meddőségről?

Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres házas élet mellett sem történik meg a fogantatás hosszú idő után. A párok körülbelül 15-20 százaléka tekinthető meddőnek, orvosi segítséggel azonban jelentős mértékben javítható ez az arány.

A meddőség hormonális okai

A női meddőség egyik nagy csoportjába a hormonális problémák tartoznak. A probléma jellege abból adódik, hogy a peteérés nem megy végbe, így a megtermékenyülés sem lehetséges. További ok, ha a női ciklus nem megfelelő, nincs peteérés, vagy ha a ciklus második felében nem tud beágyazódni a megtermékenyült petesejt. Az eltérések érinthetik a hipotalamus, az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a petefészkek, valamint a mellékvesekéreg működését.

1. Peteérési rendellenességek

Az agy ovulációt szabályozó területének rendellenes működése. Eredményeképpen alacsony a luteinizáló hormon (LH) és a follikulus stimuláló hormon (FSH) szint. A hormonális rendszer nagyon kisfokú eltérése is befolyásolja az ovulációt. A hipotalamus-hipofízis rendszer rendellenes működését okozhatja sérülés, daganatos megbetegedés, túlzott testedzés, hormonális és immunilógiai eltérések, valamint éhezés is.

2. Prolactin szintemelkedés (hiperprolaktinémia)

A prolactin hormon serkenti az anyatej termelődését. Ha nem áll fenn terhesség vagy szoptatás, a magas prolactin szint befolyásolja az ovulációt. Egyfelől a hipofízis daganatos megbetegedését jelezheti a prolactin szint megemelkedése, másfelől bizonyos gyógyszerek és stresszhelyzetek is emelkedést okozhatnak. A terhességtől, illetve szoptatástól függetlenül megjelenő tejtermelés jelezheti a magas prolactin szintet.

Teherbeesés nehézségei
3. Policisztás ovarium szindróma kialakulás (PCOS)

A policisztás ovárium szindrómában a szervezet túl sok petesejtet és androgén hormont termel, befolyásolva az ovulációt. Ez esetben a tüszők nem érnek meg, hanem folyadékkal megtelve cisztává alakulnak. A menstruációs ciklus felborul, így a tüszőrepedés ritkán következik be. A hormonális egyensúly helyreállítása után a fogamzó képesség visszaállhat. Petefészek ciszták előfordulhatnak kisebb számban is, ezek egy része azonban magától felszívódik. Egyéb esetekben leszívással, vagy laparoszkópos műtéttel eltávolíthatók. A peteérés elmaradása mellett sok esetben a cukor- és zsíranyagcsere zavara is fennáll, a betegek nemegyszer túlsúlyosak. A betegség azonban hormonkezeléssel vagy sebészi úton jó eredményekkel kezelhető.

Teherbeesés nehézségei
4. Ösztrogén és progeszteron

Ezen hormonoknak fontos szerepük van a ciklus szabályozásában. Fontos, hogy a két hormon közötti egyensúly fennmaradjon, mert amennyiben az ösztrogén dominánssá válik, illetve progeszteronhiány lép fel a szervezetben, a teherbeesés esélye csökken. 

5. Anti müller hormon

Az AMH szint megmutatja, hogy még mennyi érés előtt álló, megtermékenyíthető petesejtje van. A hormon vizsgálatával kideríthető, hogy a kevés petesejtszám okozza-e a teherbeesési nehézségeket.

6. Tesztoszteron

A női szervezet rendes működéséhez tesztoszteronra is szükség van. Ez a hormon felel a libidóért, a csontosodásért és a vázizomzat kialakulásáért. Amennyiben szintje túl magas a szervezetben, az menstruációs zavart, fokozott szőrösödést, hajhullást, bőrproblémákat, illetve meddőséget okozhat.

7. Korai menopauza

Normál esetben a menstruáció elmaradása 45-55 év között következik be. Abban az esetben, ha a petefészek korán kimerül, a menopauza 40 éves kor előtt is bekövetkezhet. Bár a háttérben álló okot gyakran nem ismerik, bizonyos kórképeket kapcsolatba hoztak már a korai menopauzával, ideértve a különböző immunbetegségeket, sugár- vagy kemoterápiás kezelést, és a dohányzást.

A fentiek kivizsgálásával kizárható a meddőség lehetősége, és a megfelelő kezelések segítségével meg lehet teremteni az ideális körülményeket a teherbe eséshez.

Érdekelnek a Medicover Szülészet szolgáltatásai!

Kérjük, adja meg adatait, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot telefonon!

    A szülés várható ideje*:

    Leave a comment