Skip to content Skip to footer

Természetes szülés és családbarát ellátás a Medicover Szülészeten

Természetes szülés és családbarát ellátás a Medicover Szülészeten

Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász

A Medicover Szülészet a XXI. század orvostudományi lehetőségeinek és társadalmi elvárásainak igyekszik a lehető magasabb színvonalon megfelelni. Éppen ezért tartjuk fontosnak a családbarát szemléletet, ezen belül is a természetes szülés lehetőségét megadni a hozzánk bizalommal fordulók kismamáknak. Sokan éppen azért keresnek meg bennünket, mert ezt az ellátási formát preferálják. Ez a rövid összefoglaló arról szól, hogy pontosan mit is jelent a családbarát, természetes ellátás.

Igen neves szakmai társaságok (nemzetközi szülészet-nőgyógyászati, gyermekgyógyászati, szülésznői, szoptatási stb. társaságok) közös kezdeményezése az ICI (International Childbirth Initiative), amely 12 pontba szedte össze a szakmai és társadalmi elvárásoknak megfelelő családbarát ellátás lényegét (a 12 pont itt olvasható). Ennek fontos része az anya igényeinek tiszteletben tartása a várandósság és szülés körüli időszakban, beleértve a szülés alatti történéseket is. Ilyenkor a szakmai feltételek megléte mellet az anya igényeinek maximális figyelembevétele a legfontosabb. A WHO (az ENSZ egészségügyi szervezete) és a Lamaze Intézet (neves, szülészettel foglalkozó intézet) 6 pontban foglalta össze, hogy mit is jelent a természetes szülés. A legtöbb ember, beleértve sok szakembert is, a természetes szülést a természetes úton, azaz hüvelyen keresztül történő szüléssel azonosítja, azonban az, hogy a szülés végül nem császármetszés lett, nem egyenlő a természetes szüléssel. 

Akkor beszélhetünk természetes szülésről, ha az alábbiak teljesülnek:
  • A szülés spontán indul. Előfordulhat, hogy valamilyen szakmai okból a szülést indítani kell (ezek lehetnek anyai, vagy magzati okok is), de kutatások bizonyítják, hogy nagyobb vakószínűséggel zajlik egy szülés a természet adta rend szerint, ha minél kevesebb beavatkozás történik.
  • Az anya maga választhatja meg a vajúdás során a testhelyzetét és szabadon változtathatja azt. Azaz csak azért, mert szívhangot szeretnénk hallgatni, nem érdemes az anyát ágyban fekvésre utasítani.
  • Az anyával jelen lehetnek az általa választott kísérők. Ez lehet egy számára fontos családtag, dúla (aki laikus segítő), de segíti a vajúdás és a szülés menetét, ha az egy olyan szakember (szülésznő, esetleg orvos), aki felé a szülő nő nagy bizalommal van.
  • A rutin beavatkozásokat kerülni kell, azaz az “így szoktuk” szemlélet helyett az adott szüléshez igazodva kell az esetleges beavatkozásokról dönteni. Az előbbi pontban leírt példát folytatva, nem érdemes szívhangot folyamatosan hallgatni csak azért, mert így szoktuk, legyen szakmai oka, ha így járunk el. Ha pedig nincs, akkor a megfelelő időközönkénti, rövid ideig tartó ellenőrzés is hasonló biztonságot nyújt.
  • Az anya a kitolási szakban is maga választhatja meg a testhelyzetét. A “hagyományosnak” gondolt háton fekvő, lábat feltevő testhelyzet kiváló lehetőséget biztosít az ellátók számára olyan esetben, amikor valamilyen gyors beavatkozást kell végezni, azonban bizonyított tény, hogy a szülés menete felől nézve ez a legkevésbé megfelelő pozíció. Ez a “hagyomány” csak az orvostudomány térnyerése során alakult ki, a nők eredetileg nem ebben a pózban szültek.
Természetes szülés
  • Az anya és a baba együtt marad a szülést követően is. Ennek az időszaknak a legfontosabb célja a zavartalan “aranyóra” biztosítása, amely sokkal inkább 2 óra, de akár több is legyen. Ebben az időszakban a babák önállóan el tudnak jutni az anyamellre és onnan a számukra nagyon fontos előtejet (colostrum) tudják elfogyasztani, mely kiváló energiaforrás az újszülött számára. Az újszülött által ilyenkor adott inger a szoptatás sikerességét hosszútávon is befolyásolja. Mindeközben az anya mellkasa inkubátor-szerűen melegíti a babát. A fizikai bőr-bőr kontaktus egyben roppant fontos pszichés köteléket alakít ki az anya és a baba között, amely a kettejük egymáshoz való viszonyát befolyásolja
A családbarát ellátás alapja az együttműködés

Mint a fentiekből kiderül a természetes szülést támogató szemlélet nem csupán arról szól, hogy a baba hüvelyi úton tudott-e kibújni. Ez a szemlélet a természetben kialakult és ma is működő folyamatot igyekszik a lehető legzavartalanabb módon segíteni. Előfordul, hogy ebből egy vagy több pont nem tud teljesülni, mert a szülést esetleg meg kell indítani, vagy a méhtevékenységet támogató gyógyszer (oxytocin) adása válik szükségessé és olyan is lehet, hogy végül a baba nem hüvelyi úton, hanem császármetszéssel születik meg. Azonban ilyenkor is igyekezni kell a többi pontból minél többet elérni, a lehetőségekhez mérten támogatni, hogy a folyamat a maga természetességében folyhasson tovább. Ha beavatkozásokra kerül sor, akkor annak okát és a várt eredményét az anyával és a jelen levő kísérővel meg kell beszélni, hiszen úgy számukra is elfogadhatók lesznek ezek a lépések. Az együttműködés nagyon fontos része a családbarát ellátásnak. Minél nagyobb mértékben tudunk közösen dolgozni, annál jobb lesz a szülés élménye mindannyiunk számára. A pozitív szülésélmény pedig nagyobb esélyt ad arra, hogy a megszületett babának a későbbiekben kistestvére is születhessen.

A Medicover Szülészeten ezért dolgozunk, számunkra ez az egyik legfontosabb cél.

Érdekelnek a Medicover Szülészet szolgáltatásai!

Kérjük, adja meg adatait, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot telefonon!

    A szülés várható ideje*:

    Leave a comment