Skip to content Skip to footer

Lelki készülődés a szülésre és az anyaságra (2. rész)

Lelki készülődés a szülésre és az anyaságra (2. rész)

Stanzel Panni szülésznő

Készülés a szoptatásra

A szülésfelkészítőkkel kapcsolatban gyakori élményem, hogy a pár nagyon ráfeszül a szülésre, mindent tudni akarnak, és bebiztosítani, de nem készülnek a szoptatásra. A szülés legextrémebb esetben is 48 órát fog kitenni, míg legalább 6 hónapig kell majd szoptatni a babát annak minden szépségével és kihívásával. Jelenleg már kiváló könyvek, előadások és szoptatási szaktanácsadók érhetők el, könnyen megtehetjük, hogy ebben a témában is tájékozódunk, és nem egy álmatlan éjszaka közepén szembesülünk a felkészületlenséggel.

Kapcsolódás a babával még méhen belüli korában

A hasban fejlődő baba tulajdonképpen ott van már a családban, inkább nekünk kell hozzá megérkeznünk. Néhány aprósággal szoktathatjuk magunkat ahhoz, hogy most már egyel többen vagyunk: az anyukája hangját nagyon jól hallja belülről, de hallja azokat is, akik az anyához közel beszélnek. Családi körben lehet kérni a közeli családtagokat, hogy beszéljenek a babához! Ha megvan a baba neve, akkor hívhatjuk már a nevén, amikor szó van róla. 

Megvehetünk előre 1-2 mesekönyvet, és lehet neki felolvasni már most. Az is lehet, hogy apa tehetségesen talál ki meséket spontán – miért ne mondaná el ezeket neki esténként? Akár a nap összefoglalása is lehet mese. Utána ezeket a szokásokat lehet folytatni, miután a baba megszületett. 

Az esti rituálé része lehet a hasmasszázs is – sokan egyébként is kenik valamivel a hasukat a terhességi csíkok ellen. Legyen ez több, mint a rutinszerű sminkeltávolítás. Szánjunk rá időt, beszéljünk a babához, ha elkezd rugdosni, akkor reagáljunk a mozdulataira. Ha alacsony rizikójú terhességünk van, akkor a hasmasszírozástól nem fog beindulni koraszülés. Ha az orvosunk mégis figyelmeztetett, hogy ez veszélyes lehet, akkor gyengédebben, és inkább az alhast masszírozzuk, vagy egyszerűen csak tegyük oda a kezünket, ahol megrúgott minket a baba. 

Ne szülés után keressünk altatódalokat, babazenét, hanem kezdjük el ezeket énekelni, lejátszani már hamarabb! Így amikor ezeket hallja majd a születés után, jobban meg fogja nyugtatni, mert ismerős lesz számára. 

Kismamanapló

Kezdjünk el írni kismamanaplót! Ez lehet egy üres füzet, amiben leírjuk az eseményeket és az érzelmeinket, beragasztjuk a képeket a babáról, de természetesen előre elkészített könyvet is találunk a piacon. Mint a többi gyakorlat, ez is segíteni fog lelassítani, a babára gondolni, és amikor ő nagyobb lesz, óriási élmény lesz neki ezt nézegetni!

A babaváró buli

Nyugatról szépen lassan beszivárgott hozzánk is a babaváró vagy „gender-reveal” partik szervezése. Szerintem ez egy jó dolog. Egy ilyen mérföldkő, amikor családdal, barátokkal összeülünk, hogy ünnepeljük a kisbabát, szintén előre mozdítja azt a folyamatot, hogy szülőnek érezzük magunkat. Egy ilyen buli résztvevőit többféleképpen is meg lehet határozni: lehet csak nőket hívni, a barátnőkkel, édesanyával, nagynénikkel, nővérekkel leülni egy körben, és mindenki, akinek van már gyermeke, megoszthat valami szépséget az anyaságból. Mindenki mondhat valamit, hogy mit látnak, a várandós kismama miért lesz jó anyuka. Lehet nevetni, sírni, fényképeket csinálni, amit a kisbaba évek múlva nézegethet majd. Milyen sokan várták őt! De lehet a buli koedukált is, amikor nagyobb körben kiderül a baba neme, lehet játszani, üzeneteket írni pelenkákba, és ha a férfiak még nem is pityerednek el, de vállon veregethetik egymást. Nem az ajándékok a legfontosabbak – a lényeg, hogy mások is csatlakoznak a fiatal szülők öröméhez!

babaváró

Megváltozott szociális élet

A kismamák gyakran panaszkodnak, hogy megszűnnek a felnőtt kapcsolataik, eltávolodnak a barátaiktól. Már a babaváró buli is kiváló lehetőség, hogy az ember gondoljon arra: milyen jót mesélt az anyaságról a nagynéném, lehet, később fel fogom hívni, amikor nagyon egyedül vagyok! Vagy, ha pont ön volt az, akitől eltávolodott egy kismama barátnője, akkor fel lehet frissíteni a kapcsolatokat. Várandósan is el lehet menni baba-mama találkozókra, felvenni a fonalat, megkezdeni a beszélgetéseket.

Alváshiány és csökkent mozgásképesség

Érdekes, hogy a várandósság vége felé olyan nehézségekkel kezdünk találkozni, amik tulajdonképpen felkészítenek a kisbabával való életre. Nagy pocakkal már nem lehet végigaludni az éjszakát: pár óránként pisilni kell, és mindenhogy kényelmetlen. Az újszülöttel is néhány óránként kelni kell majd, így nem lesz óriási a különbség.

Fizikai határaink elkezdik behúzni a féket a rohanó életünkön. Abbahagyjuk a munkát, naponta egyre kevesebbet bírunk, többet aludnánk, bedagad a lábunk, egy rövidebb séta alatt is elfáradunk. Amikor a kisbaba megérkezik, ez nem fog változni. Az álmatlan éjszakák miatt szívesen alszunk majd a babával napközben, a felépülő testünkkel nem fogunk annyit bírni fizikálisan, és a nap 24 órájába is egyszerűen kevesebb fog beleférni, mert ott lesz a baba, akiről gondoskodni kell. Nem is baj, hogy a várandósság elkezdi, majd a kisbaba érkezése befejezi túlhajtott életünk lelassítását! Ne ágáljunk ellene, élvezzük a babák időérzék-nélküli világát! Engedjük el a lényegtelen dolgokat, fókuszáljunk arra, ami igazán fontos!

A szimbiózis

Vannak nők, akik alig várják, de vannak, akik félnek tőle, vagy bele se gondolnak, hogy egy újszülöttel tulajdonképpen egy szimbiotikus kapcsolatban kezdünk – mert egy kisbaba így működik – és a gyermekeink egy lassú folyamat során, évek alatt válnak le rólunk. Amikor egy nő megszüli gyermekét, akkor babájának olyannyira szüksége lesz rá, hogy az újdonsült anyuka hirtelen elveszíti az önállóságát. Aki önálló típus, szeret egyedül lenni, annak érdemes elkezdeni megbarátkozni ezzel a gondolattal: a babát nem kölcsönbe kapjuk napi pár órára, hanem örökre! Akinek ez egyenesen szorongást okoz, annak érdemes akár perinatális szaktanácsadóhoz vagy pszichológushoz fordulni, és dolgozni a kérdésen a baba megérkezéséig. Komoly lelki krízist okozhat a gyerekágyban, ha munkát kívánt volna ez a terület, de nem foglalkoztunk vele!

Ha volt esetleg korábbi vetélés, veszteség, akkor is érdemes beszélgetni, hogy a lelkünk fogadni tudja a következő kisbabát.

A készülődés során nem minden pénz és tudás kérdése, foglalkozzunk a lelkünk felkészítésével is – a legtöbb ötlet semmibe sem fog kerülni.

Érdekelnek a Medicover Szülészet szolgáltatásai!

Kérjük, adja meg adatait, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot telefonon!

    A szülés várható ideje*:

    Leave a comment