Skip to content Skip to footer

Társ a szülőszobában: az apás szülés előnyei

Az apás szülés

A várandósság vége felé természetes, hogy egyre többször merülnek fel a szülés körüli kérdések. A kórházi csomag összeállítása mellett ma már az is egyre gyakrabban felmerülő téma, hogy a szülőszobában jelen legyen-e, vagy az, hogy egyáltalán jelen lehet-e az édesapa a szülésnél. Fontos tudni, hogy a szülő édesanyát megilleti az a jog, hogy egy kísérő vele legyen. Az apás szülés fogalma már nem idegen, azonban még sok bizonytalanság övezi. Ennek következtében még nincs egységes nézet ennek kapcsán.  

Az apás szülés előnyei:

  • a kismamák jelentős részének biztonságérzetet ad
  • a szülés együttes átélése szorosabbá teheti a családi kapcsolatot
  • a köldökzsinór elvágása nagy élmény az édesapa számára

Ne legyen kényszer!

Se az apára, se az anyára nem szabad rákényszeríteni a döntést, illetve fontos, hogy ne külső nyomás hatására határozzanak. Az édesapa jelenléte jelenthet támaszt, de zavaró tényező is lehet a vajúdás során – a leendő szülőknek kell eldönteniük, hogy ahogy az életben is, a szülőszobában is harmonikusan együtt tudnak-e működni, tudják-e támogatni egymást.

A világrahozatal az édesanya feladata. A szülés fájdalmas és megerőltető folyamat, amiben az apa nem tud segíteni. Ezt a tétlen szemlélést sokan élhetik meg rosszul, így érthető, hogy nem akarnak jelen lenni. Ilyen esetben nem szabad erőltetni a döntést. Áthidaló megoldás lehet az is, hogy az édesapa nincs bent az utolsó szülési fázisokban, csak az első szakaszokban. De érdemes elgondolkozni azon is, hogy az anyuka mellett valaki más legyen jelen a szülésnél, amennyiben nem szeretne egyedül lenni. 

Apás szülés

Előfordulhat, hogy az édesapa pont azért szeretne társa mellett lenni, hogy segítségére lehessen, azonban az is teljesen érthető döntés, ha az édesanya egyedül élné át a pillanatot vagy éppen nem szeretné, ha szenvedni látnák. Emellett sokan nem akarják, hogy a férfiban élő vonzó nő képe rombolódjon le azáltal, hogy ilyen állapotban látják.

Apás szülés

A szünetek fontossága Apás szülés esetén

A vajúdás időtartamát nem lehet előre megállapítani. Lehet, hogy hosszú órákra nyúlik el a szülés, így amennyiben az apuka bent van a szülőszobán, javasolt szüneteket tartania, hogy egy kis pihenőt követően megfelelő támogatást tudjon nyújtani a kismamának. Éppen ezért apás szülés esetében, nemcsak az anyukának, de az apukának is tanácsos összeállítania egy kórházi táskát, amiben összekészít magának ételt és innivalót, olvasnivalót, laptopot, műtősruhát, -sapkát, szájmaszkot.  Oldalunkon összeállítottuk, hogy mivel érdemes készülni. 

Amikor az édesapa elhagyja a szülőszobát, mindig bizonyosodjon meg arról, hogy a kismama nem marad egyedül!

Hogyan tudja támogatni az édesapa a vajúdó kismamát?

Apás szülésnél elsősorban arra kell figyelni, hogy az édesapa megtalálja a helyét a szülőszobában, megtalálja, miként tud a legjobban segíteni társának. Ahogy már említettük, az anyuka fájdalmán nem fog tudni segíteni. Azonban jelentős támogatást tud neki nyújtani a jelenlétével, kedves szavakkal, masszírozással vagy éppen azzal, hogy segíti a kommunikációt az orvosok és a kismama között. Mindezek mellett a legfontosabb, hogy türelmes és megértő támasz legyen, és hogy a segítség, amit nyújtani tud az anyuka igényeihez igazodjon.

Életre szóló első pillanatok: az aranyóra

A szülést követően, amennyiben a baba és az édesanya állapota lehetővé teszi, sok helyen teszik lehetővé az aranyórát. Az édesapa ebben az esetben kiegészítheti, átélheti a mama és a kicsi összekapcsolódásának pillanatát. A Medicover Szülészetén biztosítjuk a családnak az aranyórát: az újszülött azonnal az édesanya mellkasára kerül.

Érdekelnek a Medicover Szülészet szolgáltatásai!

Kérjük, adja meg adatait, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot telefonon!

    A szülés várható ideje*:

    Leave a comment