Skip to content Skip to footer

Készülődés a gyerekágyas időszakra (2. rész)

KÉSZÜLŐDÉS A GYEREKÁGYAS IDŐSZAKRA (2. rész)

Stanzel Panni szülésznő
Szoptatás

A szoptatás a gyermekágyas időszak nagy meglepetése. Részletesen készülünk a szülésre, de az a tapasztalat, hogy a szoptatás elfelejtődik a szülés előtt. Pedig időben sokkal többet fog kitenni; lehet, hogy több kérdést fog felvetni a szoptatás folyamata és működése. Érdemes erre készülni előre, amikor az ember még friss, éjszaka tud aludni és van ideje erre időt szakítani. Vannak kiváló könyvek, videók, illetve szülésfelkészítő része is lehet a szoptatásra való készülődés. Mindemellett van egy még barátságosabb tanácsom. Gyakran látom fiatal édesanyákon, hogy idegenkednek a szoptatástól, szorongással telve egy külső, elérhetetlen tudásként néznek rá. Szerintem erre egy nagyon jó ellenszer, ha van közeli barátnő, rokon, akár szomszédasszony, aki szoptat, akkor töltsünk időt vele, és figyeljük a folyamatot. (Természetesen olyan édesanyát, aki ezt jól éli meg.) Figyeljük a babát, kérdezzünk, beszélgessünk. Mi volt nehéz az elején? Az hogyan változott meg? Mit csináltál ekkor és akkor? Akár előre el lehet járni baba-mama klubba, ahol a beszélgetés biztos, hogy a babák és a szoptatás körül fog keringeni, és közelebb hozza az egész témát, a közelgő új élethelyzetet. 

Érdemes előre keresni egy szoptatási szaktanácsadót, hogy meglegyen az elérhetősége, ha lenne szükség egy kis plusz, profi segítségre. Lehet, hogy ismerős anyukák, a védőnő tud ajánlani, és nagyon jól fog jönni a telefonszám, ha egy álmatlan éjszaka után hirtelen kell majd tanács. 

Mozgás

A regenerálódásnak fontos része a mozgás. Mozgás közben a szövetek több oxigént kapnak, a szervek pedig vissza tudnak rendeződni az eredeti helyükre. Mint minden, a sport se ugyanúgy fog azonnal kinézni azonnal, mint régen. Gondoljunk rá úgy, hogy a szüléssel volt egy lenullázódás, és onnan építkezünk most vissza. A baba sétáltatása olyan mozgásforma, ami adja magát, egyszerű, ingyenes és egészséges. Ha szeretne valamilyen tornát kezdeni, akkor mindenképpen olyan képesítésű gyógytornásznak az óráit keresse, aki kifejezetten a gyerekágyas időszakra van szakosodva. Nem szabad erőltetni magunkat, nem most keressük a határainkat. Amikor a mozgásra gondolunk, akkor elsősorban ne az lebegjen a szemünk előtt, hogy azonnal visszakapjuk az eredeti testünket, hanem hogy a megfelelő támogatást megadjuk a szervezetnek a regenerálódásra. Az ízületek fel vannak lazulva, az izmok és szalagok ki vannak nyúlva – türelem kell a folyamathoz.  Ne felejtsük, hogy mindeközben a tejtermelés is folyik – a szervezet komoly munkát folytat! A mozgás fókusza a kismedencei izmok intim tornával való mozgatása, illetve a hátizmok mozgatása, erősítése. Aligha van újdonsült édesanya, aki nem küzd hátfájással. Minderre előre lehet készülni megfelelő gyógytornász keresésével. Lehet, hogy lesz a közelben baba-mama torna, de van, akinek kényelmesebb otthon tornázni, online órákra járni. 

készülődés a gyerekágyas időszakra 2
Látogatók

Egy kisbaba születése után teljesen természetes, hogy rengeteg kíváncsi rokon és barát szeretne látogatni, megnézni az új családtagot. Lehet, hogy előtte ezt nagyon vártuk, de szülés után hirtelen átértékeli az ember a vendégfogadást. Egyrészt ott lesz egy újszülöttünk, akinek nem csak az immunrendszere nem lesz kész rengeteg emberrel találkozni, de amire kevésbe gondolunk: az idegrendszere sem. Az újszülöttek idegrendszere hamar telítődik az ingerekkel: új zajokkal, idegenek hangjával, különböző ölelésekkel és illatokkal. Egy hosszú vendégeskedés után lehet számítani egy nagyon nyűgös, nehezen elalvó kisbabára. Fertőzésveszély kapcsán érdemes beszélgetni a gyerekorvossal vagy a védőnővel, hogy az oltási rend alapján mikor látják biztonságosnak, hogy a bővebb családi körrel is találkozzon a baba. 

A látogatással a másik nagy kérdés, hogy a szülés előtt a vendéglátó mindig a háziasszony volt, de talán a cikkben idáig elérve biztos kezd világos lenni, hogy egy nő nem egy igazi házitündér ebben az időszakban. Egy újdonsült anyukától, aki kialvatlan és a szoptatást próbálja épp megtanulni, attól nem lehet elvárni, hogy vendégeket szolgáljon ki. A kisbabának pedig csak az édesanyjára van szüksége, nem arra, hogy számára idegenek adják kézről-kézre. Így, ha van már elképzelés arról, hogy mikortól jöhet látogató, akkor készítsük magunkat és a családot: kérjünk most mi segítséget. Ha jön látogató, például hozhat ő egy tál főtt ételt, illetve elmosogathat, felmoshat vagy kiteregethet. Ez most egy ilyen időszak – vissza fog állni a régi rend, de most más az élet. Általánosságban mindenki megkérdezi, hogy segíthet-e – mondjunk most igent erre a kérdésre! 

Hogy lehet minderre készülni? Először is beszélgetéssel: a családjaink lehet, hogy nagyon másak és jó előre tisztázni, hogy mik lesznek a szabályok az új kis családban. Kommunikáljunk előre, hogy ne olyan sérülékeny állapotban kelljen konfrontálódni a látogatókkal. A lelkes nagymamák és barátnők akár be is oszthatják maguk között, hogy mikor főzzenek majd a családnak, és a fagyasztót is meg lehet előre tömni kész ételekkel.   

Nyugodt készülődést, bátor beszélgetéseket, boldog babavárást kívánok!

Leave a comment