Skip to content Skip to footer

Inkontinencia terhesség alatt

A várandósság időszaka a legtöbb kismama számára különleges, izgalmas periódus. Sajnos azonban a magzat fejlődéséhez szükséges testi változások számos nehézséget okozhatnak az édesanya számára. Az egyik leggyakoribb probléma a kismamáknál a vizelettartási nehézség, a terhesség alatt kialakuló inkontinencia.

Kiváltó okok

Várandósság alatt a méh növekedésével a hólyagra nagy nyomás helyeződik, ez okozza a terhes nők vizelettartási zavarait, az úgynevezett stresszinkontinenciát. A húgyhólyagot tartó medencefenék izomzat meggyengülése miatt alakul ki, hiszen a hólyag vizeletkontrollért felelős izmai nem tudnak megfelelően működni. A tünetek a terhes nők nagy százalékánál jelentkeznek, általában a szülést követő néhány hétben pedig el is múlnak. Jellemző tünete, hogy köhögés, tüsszentés vagy egyéb terhelés hatására akaratlanul vizeletcseppek ürülnek. A tünetek súlyosbodhatnak a kor, egészségi állapot, terhelés, gyógyszerek és a stressz függvényében.

Szülés után, ahogy a terhelés lekerül a hólyagról, a többségnél rendeződnek a zavarok, ám előfordul, hogy a későbbiekben sem múlnak el a kellemetlen tünetek. Ebben az esetben mindenképp szakember segítségét kell kérni, hiszen fertőzéses, gyulladásos megbetegedésekhez is vezethetnek. A kivizsgálás elengedhetetlen, laborvizsgálat végzése tanácsolt.

Megoldás, kezelés

A kezelésnél a legfontosabb, hogy komolyan kell venni a tüneteket, hiszen megfelelő kezelés nélkül a probléma tartóssá válhat.

A kismedence izmainak megerősítése, az intimtorna, a Kegel-gyakorlatok segíthetnek a kialakulás megelőzésben, a zavar gyorsabb kezelésében. Ahhoz, hogy eredményt érhessünk el, a gátizomtorna gyakorlatait rendszeresen kell végezni. Így az izmok megerősödnek, és így csökkentve a vizeletszivárgás tüneteit. Amennyiben a gyakorlatok 3 hónap alatt nem hozzák meg a várt eredményeket, inkontinencia műtét elvégzése javasolt.

Érdemes kerülni a fűszeres ételeket, szénsavas, illetve a koffeintartalmú italokat, amelyek növelik a vizelési ingert. Emellett nem árt odafigyelni, hogy a kismama rostban gazdagon táplálkozzon, ugyanis ez megelőzheti a székrekedést, ami további megterhelést jelentene az amúgy is problémás területnek. Illetve tartani kell a szükséges folyadékbevitelt – logikusnak tűnhet, hogy inkontinencia esetén kevesebb vizet igyon a kismama, de ezzel csak súlyosbodik a probléma. Inkább érdemes naplózni, számontartani a vizelési időpontokat.

Mindezek mellett a probléma megoldásáig a hagyományos tisztasági, illetve egészségügyi betétek helyett érdemes inkontinencia betétet használni, ami kifejezetten erre a problémára kialakított higéniai termék.

Inkontinencia táplálkozás
Kegel-gyakorlatok

Ezek a gyakorlatok összehúzáson és elengedésen alapulnak, amik erősítik a medencefenék izmait. A gyakorlatokkal erősíthető a méh, a húgyhólyag és a belek. Terhesség esetén, szülés után és vizeletszivárgási panaszok esetén a torna rendszeres alkalmazása erősen javasolt.

Anti inkontinencia műtét előnyei

Az anti inkontinencia műtét előnye a megbetegedés hatékony kezelése. A TOT műtét hatékonysága a teljes kontinenciát tekintve 80-85%-os, vagyis a vizeletcsepegés megszüntetése ilyen százalékban maradéktalanul megvalósul.

Inkontinencia esetén nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem szabad szégyellni a tüneteket, szükség esetén szakorvos felkeresése elengedhetetlen.

Érdekelnek a Medicover Szülészet szolgáltatásai!

Kérjük, adja meg adatait, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot telefonon!

    A szülés várható ideje*:

    Leave a comment