Skip to content Skip to footer

Terhesvitaminok: mikor és mit érdemes szedni?

Mik azok a terhesvitaminok és miért fontosak?

A terhesvitamin olyan készítmény, ami egyben szolgálja a kismama és a magzat egészségét, pótolja a táplálkozásból fakadó hiányosságokat. Ezek a készítmények tartalmazzák mindazokat az ásványokat és vitaminokat, amikre a magzatnak az egészséges fejlődéshez szüksége lehet, emellett támogatják a kismama szervezetét is a várandósság alatt.

Szedésük azért is fontos, mert a magzat fejlődése során a szükséges vitaminokat a kismamától nyeri. Ezzel egyidejűleg azonban vitaminhiány alakulhat ki a kismamánál, aminek pótlása elengedhetetlen az egészséges szervezet biztosításához. A tudatos vitaminpótlás csökkentheti számos fejlődési rendellenesség kialakulásának kockázatát is.

Várandósság esetén érdemes kifejezetten terhesvitaminokat szedni, hiszen a magzat és az édesanya igényeinek megfelelő mennyiségű és összetételű vitaminok találhatóak benne. Számos vitamin esetében ugyanis a túlzott bevitel éppannyira káros, mint magának a vitaminnak a hiánya, így mindenképpen érdemes a szükséges mennyiségeket betartva szedni ezeket a készítményeket.

A terhesvitaminok megfelelő bevitele mellett is elengedhetetlenül fontosak a várandósgondozási vizsgálatok. A trimeszterenkénti laborvizsgálatok iránymutatásul szolgálhatnak az az egészséges fejlődés támogatásához, hiszen a magzat szükségletei fejlődése során változnak.

Mikortól célszerű szedni a vitaminokat?

A terhességet támogató vitaminok szedését érdemes akár már a fogantatás előtt, a gyermekvállalás tervezésének kezdeti stádiumában elkezdeni. A készítmények egyik legértékesebb összetevője a folsav (B9-vitamin), aminek kiemelt szerepe van az idegrendszer fejlődésének szempontjából. Pótlásával csökkenthető a velőcsőzáródási rendellenesség kockázata, ami a magzat fejlődésének korai szakaszában történhet. 

Mely vitaminok bevitelére van szükség a terhesség alatt?
 • A folsav az egyik legfontosabb vitamin, amire a várandósság alatt szüksége van a magzatnak, hiszen támogatja az idegrendszer egészséges fejlődését.
 • A C-vitamin bevitele csökkenti a vetélés, vérzések kockázatát.
 • A D-vitamin hiánya esetén károsodhat a magzat és a kismama csontozata.
 • A csontozat, a fogak és a szem fejlődését támogatja az A-vitamin.
 • A vérképzést pedig a B-vitaminok segítik elő.
Vitaminok, zöldségek
Mely ásványok bevitelére van szükség a terhesség alatt?
 • A jód csökkenti a vetélés, halvaszületés, mentális betegségek kialakulásának kockázatát, segíti a szervek fejlődését, felelős az anyagcsere-szabályozásért is.
 • A vas pótlása a vérszegénység elkerülése miatt fontos a magzat és a kismama számára egyaránt.
 • Izomlazító hatása miatt érdemes ügyelni a szervezet magnézium szintjére, hiszen csökkenti a koraszülés és a vetélés kockázatát.
 • A kalcium a magzat fogának és csontrendszerének fejlődését támogatja, illetve pótlása a kismama szervezete érdekében is fontos.
 • A cink bevitele azért fontos, hogy a hormontermelés a várandósság alatt is kiegyensúlyozott maradhasson, illetve elősegíti a szülés utáni regenerálódást.

A várandósság alatt érdemes laborvizsgálatokat végeztetni, hogy a kezelőorvos ellenőrizni tudja, hogy a magzat egészséges fejlődéséhez minden feltétel megfelelő legyen.

A Medicover Gyógyszertárakban (Medicover Eiffel, Medicover Kórház) terhesvitaminok – többek között ELEVIT, FEMIBION, GRAVIDA – széles választéka érhető el. Látogasson el patikánkba, ahol kollégáink segítségére lesznek az ideális termék választásában. 

Érdekelnek a Medicover Szülészet szolgáltatásai!

Kérjük, adja meg adatait, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot telefonon!

  A szülés várható ideje*: