Skip to content Skip to footer

Szoptatási tudnivalók

Miért jó a szoptatás?

A szakértők nemzetközileg egyetértenek abban, hogy a baba egészséges fejlődéséhez az anyatejjel való táplálkozás járul hozzá a leginkább. Élő immunanyagot tartalmaz, amely segíti a csecsemő védekezőrendszerét, illetve tartalmaz minden szükséges tápanyagot, amire egy babának szüksége van. A WHO javaslata alapján a csecsemőt legalább 6 hónapos koráig érdemes szoptatni. Ekkor a kicsinek még nincs szüksége másmilyen táplálékra. Jó még a szülés előtt tájékozódni róla, hogy a szoptatás nem egyszerű feladat, és többnyire nem is sikerül minden első próbálkozásra. Viszont az ritka, hogy valaki egyáltalán ne legyen képes a szoptatásra – a siker sokszor csak apróságokon múlik. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb szoptatási tudnivalókat. 

Anyatej

Az előtej, másnéven kolosztrum az a tápanyagban gazdag anyatej, ami a szülés után követlenül termelődik. Fontos, hogy az újszülött a lehető leghamarabb hozzájusson ehhez a tápanyagban gazdag, immunerősítő anyatejhez.

Ahogy korábbi cikkünkben írtunk róla már a terhességet megelőzően, majd a terhesség alatt és után egyaránt fontos a vitaminok pótlása. A kicsi az anyatejjel együtt kapja meg a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Az édesanya szervezetének tehát rendelkeznie kell két embernek elegendő vitaminmennyiséggel ahhoz, hogy egészséges maradjon ő is, és a kicsi is. Csupán az egészséges táplálkozás azonban nem tudja biztosítani a terhesség és szoptatás alatt szükséges tápanyagokat.

 

Szoptatás

Ugyan nincsenek kőbe vésett adatok, amiket követni kell a szoptatásra vonatkozóan, általános határétékeket mégis meg lehet adni. Körülbelül napi 8 alkalom aktív szoptatás, ami legalább 20 percig tart, megfelelő a kicsi táplálásához. A legmegbízhatóbb visszaigazolás azonban nem ezekben a számokban, hanem a kicsi súlygyarapodásában látszik.

Nincs olyan módszer, ami mindenkinek beválik

A szoptatás az anyán és a babán múlik, mindkét félnél lehet valami gátló tényező, ami miatt nem sikeres a táplálás – viszont számos praktika segíthet a szoptatásban. Azt is tisztázni kell, hogy nincs egy olyan módszer, ami mindenkinél beválik: számos technikával lehet próbálkozni, azonban nem lehet előre tudni, hogy kinek mi fog beválni. Sokat segíthet, ha az édesanya már a szülés előtt felkészül az új kihívásra, tájékozódik a lehetőségekről a védőnőnél, esetleg szoptatási tanácsadónál.

Szoptatási tippek, tanácsok
Szoptatás
  1. Érdemes odafigyelni arra, hogy a szoptatás a baba igénye szerint történjen. Ezt igény szerinti szoptatásnak nevezzük, és ennek az a lényege, hogy a kicsi akkor szopizik, amikor szeretne. Ehhez arra van szükség, hogy az anyuka figyelje a korai éhség jeleit: cuppogás, tátogás, ajkak nyalogatása, kezét a szájához veszi, fej forgatása, nyelv nyújtogatása. Ha a kicsi eben a fázisban nem kap enni, akkor a kései éhség szakaszába lép, amikor nyűgös lesz, és sírni fog. Ha ebbe a fázisba lép a kicsi, akkor előbb meg kell nyugtatni, hogy szoptatásra kerülhessen a sor.
  2. Az aktív szopizás jeleire azért kell figyelni, mert ebből tudunk következtetni arra, hogy a kicsi megfelelően táplálkozik-e. A jelek: lassú, intenzív mozgás, ellazult testtartás, ha végzett, elengedi a mellet, és elalszik.
  3. Ha azonban az újszülött rendszeresen alszik el a szopizás korai fázisában, ezáltal nem jutva elég tápanyaghoz, javasolt ébresztési technikát alkalmazni, azzal ösztönözve a kicsit az evésre. Ilyen technika az arc, nyak simogatása, a gerinc melletti terület finom dörzsölése. 

4. Nem csak egy szoptatási testhelyzet Érdemes többet is kipróbálni, hogy a kismama megtalálja a számára és a kicsi részére legkényelmesebbet. Néhány a legismertebbek közül: bölcsőtartás, keresztezett bölcsőtartás, oldalt és hason fekvő szoptatás. A szoptatást elősegítheti továbbá egy szoptatós párna is, ami mind az anyukának, mint a kicsinek könnyebbséget jelenthet. 

5. A szoptatás nem fájdalmas! Amennyiben az anya melle mégis fáj az első pár alkalom után is, utána kell járni a problémának, mert lehet, hogy komolyabb probléma húzódik a háttérben. Elképzelhető, hogy a megfelelő technikát nem sikerült még elsajátítani, és ez okoz fájdalmat.

6. Viszont a mellbimbó kisebesedhet a szoptatás következtében. Ezt fontos kezelni, és erre célra számos kenőcs és krém érhető el a piacon. Emellett vannak bimbóvédők is, ezek is segíthetnek a problémán. Amennyiben ezt a megoldást választjuk, lehetőleg pillangó alakút keressünk, hogy a kicsi orra érintkezzen az anya bőrével, és érezze az illatát. Ez is segíti ugyanis a sikeres szoptatást.

Szoptatás

7. Nem mindegy, hogy a szoptató anyuka mit fogyaszt. A táplálkozásnál oda kell figyelni arra, hogy olyat ne fogyasszon, amitől a kicsi közérzete rossz lehet. Például a káposzta puffasztja a kicsit is. Továbbá a rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére is figyelni kell. Lehetőleg csak vizet fogyasszon, de a koffeines, cukros üdítők mindenképpen kerülendők.

8. A táplálkozásban megfigyelhetőek lesznek növekedési ugrások. Érdemes rá felkészülni, hogy a kisbaba táplálkozásában lesznek olyan hullámok, amikor hirtelen nagyobb lesz az étvágya. Nem szabad megijedni attól, hogy nem lesz számára elegendő az anyatej, mert az édesanya szervezete a csecsemő igényeinek megfelelő tejmennyiséget fogja termelni.

Vannak olyan esetek is, amikor az anyatej termelése a szokottnál eltérőbb – túl sok, vagy érzékelhetően túl kevés tej termelődik, és a fenti technikák nem válnak be. Ilyen esetben javasolt a gyerekorvossal, védőnővel vagy egy szoptatási tanácsadóval egyeztetni.

Érdekelnek a Medicover Szülészet szolgáltatásai!

Kérjük, adja meg adatait, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot telefonon!

    A szülés várható ideje*:

    Leave a comment