Skip to content Skip to footer

Mit kell tudni a VBAC-ről, avagy a császármetszés utáni hüvelyi szülésről?

A császármetszések száma nemcsak világviszonylatban emelkedik évről évre, hanem hazánkban is. Vitathatatlan tény, hogy sok esetben életmentő beavatkozás, ennek ellenére a WHO álláspontja szerint is gyakoribbak a császármetszések, mint az szakmailag indokolt lenne. Míg bő 30 éve csupán 10% volt a császármetszések aránya Magyarországon, addig napjainkban 35-40% közé tehető ez a szám, ezen nagyjából minden negyedik szülés értendő.

Általános gyakorlat, hogyha valaki császármetszéssel hozza életre első vagy előző kisbabáját, a következő gyermeke is ily módon lát napvilágot. A VBAC-nek köszönhetően azonban ennek nem minden esetben kell így lennie.

Mi az a VBAC?

A VBAC egy betűszó, ami angolul vaginal birth after Caesarean-t jelent, azaz szülés hüvelyi úton császármetszés után.

Hazánkban rendkívül orvos- és kórházfüggő a császármetszést követő hüvelyi szülés támogatottsága. Annak ellenére, hogy a VBAC-nek számos kockázata van, sikeressége 60-85% közé tehető.

Milyen előkészületeket és feltételeket igényel a VBAC?

Az első és legfontosabb lépés egy sikeres VBAC-hez az orvos hozzáértése és tapasztalata (korábbi heg tehermentesítésére alkalmazható fogások ismerete, illetve annak repedésének időben történő felismerése), és a kismama egészségi állapota (például nincs-e magas vérnyomása és nem-e szív- vagy cukorbeteg).

Ezek mellett a testi és lelki felkészültség, illetve a támogató közeg, ami magában foglalja a szakembereket, a kórházat és a családot is épp olyan fontos, mint a szakmai felkészültség és megfelelő egészségi állapot.

Fontos kiemelni, hogy VBAC csak akkor lehetséges, ha a korábbi császármetszés minimum 18 hónappal korábban történt, de legoptimálisabb esetben legalább 24 hónapnak kell eltelnie, hogy lehetőség legyen hüvelyi szülésre. Ezenkívül a szülésnek magától kell megindulnia és nem merülhet fel az előző császármetszés indikációja (például farfekvés).

hüvelyi szülés császármetszés után

Milyen kockázatokkal jár a VBAC?

A VBAC egyik legnagyobb, leggyakrabban felmerülő kockázata a méhen lévő hegszétrepedés, mely 10 000-ből 20-30 nőt érint egy császármetszés után, míg több korábbi császármetszés esetén akár 10 000-ből 170 nőnél is előfordulhat. Bár korábban a heg vastagságától függött, hogy lesz-e lehetőség VBAC-re, ma már a heg rugalmassága a mérvadó.

A hegszétváláson kívül, illetve, ha nem teljesülnek a VBAC-hoz szükséges feltételek, még az alábbi faktorok befolyásolhatják a korábbi császármetszés utáni hüvelyi szülést, azaz nőhet az újabb császármetszés eshetősége:

  • terhességi toxémia
  • túlhordás
  • a baba súlya az átlagnál nagyobb (több, mint 4 kg)
  • a baba válla elakad szülés során
  • a kismama 35 évnél idősebb

Milyen előnyei vannak a VBAC-nak?

A kockázatok, személyes és orvosi döntések, lehetőségek mellett vagy éppen ellenére, a VBAC több előnnyel is jár:

Összességében tehát elmondható, hogy egyéni mérlegelést követően, ha a kismama hüvelyi úton szeretné megszülni gyermekét egy korábbi császármetszés után, és adott hozzá a fizikai és lelki egészsége, valamint a szakmailag tapasztalt, hozzáértő és támogató kórházi közeg, akkor sikerrel végződhet a VBAC.

A Medicover Szülészetén támogatjuk a VBAC-t, hogy a szülés a lehető legtermészetesebb módon, a protokollok alapján, siettető beavatkozásoktól mentesen történjen.

Érdekelnek a Medicover Szülészet szolgáltatásai!

Kérjük, adja meg adatait, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot telefonon!

    A szülés várható ideje*:

    Leave a comment