Skip to content Skip to footer

Várandósság asztmásan?

Természetes, hogy várandósság alatt fokozottan figyelünk egészségünkre kisbabánk érdekében: tudatosabban étkezünk, kerülve a károsabb élelmiszereket, és rendszeresen mozgunk is – tehát mindent megteszünk azért, hogy gyermekünk egészségét már a méhben se kockáztassuk. Azt gondolhatnánk, hogy a kisbaba egészségének minimalizálása érdekében bizonyos gyógyszerek szedését is jobb, ha hanyagoljuk, azonban krónikus betegségek esetében, mint például az asztma, nagyobb kárt okozhat a gyógyszerek elhagyása, mint azok tovább szedése a várandósság alatt is.

Asztmás rohamok mint kockázati tényezők

Az asztma egy olyan krónikus gyulladásos betegség, ami az alsó légutakat érinti. Sajnos gyógyítani nem lehet, de megfelelő gyógyszerterápiával kezelhető, kontrollálható és tünetmentesíthető, hogy ne akadályozza mindennapjainkat.

Az asztmás rohamok is azon faktorok közé tartoznak, melyek veszélyeztethetik a magzat oxigénellátását: a beszűkült hörgők miatt a légzés nehézzé válik, köhögés és zihálás jelentkezik, melynek következtében a levegő áramlása akadályba ütközik, így minden egyes roham során kevesebb oxigén jut a kismama szervezetébe, ezáltal a kisbabának is.

A rohamokat számos faktor kiválthatja, például bizonyos allergének, fertőzések, de akár lelki problémák, stressz és az időjárás is. A súlyosabb asztmás rohamok könnyebben megelőzhetők gyógyszeres terápiával, illetve, ha időben felismerjük a jeleket, többek között:

  • nehezebb vagy gyorsabbá váló légzés
  • mozgás során szapora, sípoló légzés
  • terheléskor fellépő vagy éjszakai köhögés
várandósság asztmával

A helyes légzés fontossága

A szülésfelkészítő konzultációk során találkozhatunk a helyes légzéstechnika fontosságával: segítségével kezelhetők vagy akár meg is előzhetők a légzési nehézségek, melyek az utolsó trimeszterben jelentkezhetnek, és a szülési fájdalmak is mérsékelhetők.

A kisbaba az oxigénellátását az édesanyától kapja a köldökzsinóron keresztül a méhlepényen át, így – ebből a szempontból is – teljes mértékben a kismamától függ. Mérsékelt oxigénellátást okozhat többek között a dohányzás, a terhességi diabétesz és méhlepényzavarok is. Az oxigénhiány különböző fejlődési rendellenességeket okozhat a kisbabáknál.

Ezért ne hagyjuk abba az asztma gyógyszerek szedését

A gyakori asztmás rohamok, illetve a betegség nem megfelelő kezelése fokozza a preeklampszia (olyan kritikus szövődményekkel járó kórkép, melynek tünetei közé tartozik a magasvérnyomás és fehérjét tartalmazó vizelet) kialakulásának kockázatát. 

Az asztma kezelésére alkalmazott gyógyszerek elhagyása tehát nagyobb veszélyt okozhat a kisbabára – és az anyára is – nézve, mintha folytatnánk a szedését. Terhesség során, ha lehetséges, olyan inhalatív gyógyszerek (helyileg ható, pl. inhalációs szteroidok vagy béta-agonista hörgőtágító) szedése javasolt, melynek hatóanyagai nem veszélyeztetik a magzat egészségét. Amennyiben szájon át alkalmazandó gyógyszerekre van szükség, ebben az esetben is a kezelőorvos dönt.

Leave a comment