Skip to content Skip to footer

Hogyan változik a női test a várandósság során?

Amikor a terhesség okozta testi változásokra gondolunk, gyakran csak a legnyilvánvalóbbak jutnak eszünkbe, mint például a méh és az emlő átalakulása, pedig ezeken kívül számos változás megy végbe a kismama szervezetében, testében, melyek több szervrendszerre is kiterjednek.

A továbbiakban trimeszterekre bontva ismertetjük a várandósság során a testet érintő legjellemzőbb változásokat.

I. trimeszteri változások

A terhesség első jelei idegrendszeri és hormonális változásokkal jelentkeznek. A reggeli rosszullétekért, esetleg hányásért és bizonyos ételek kívánásáért, vagy épp ellenkezőleg, elutasításáért a női nemi hormonok változása felelős.

A reggeli émelygést a szájban megjelenő fémes íz okozhatja. A kismama ízérzése mérséklődik, a sósabb és édesebb élelmiszereket jobban kívánja, míg a csípős és savanyú dolgokat kevésbé vagy egyáltalán nem. Különböző szagokkal szemben is megnőhet az érzékenység.

Fénytörési hibákat okozhat a szaruhártya vizenyője, emiatt esetleg kontaktlencse-viseléskor is homályos lehet a látás, illetve a lencse viselése kellemetlen lehet.

Egyes hormonokból több, míg másokból kevesebb termelődik, de ekkor már a méhlepény is állít elő hormonokat. Bár a T3, T4 és TSH szint nem változik, ennek ellenére a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy is megnő. Utóbbi prolaktinból és növekedési hormonból a szokásosnál többet termel. Annak érdekében, hogy a magzat fejlődését biztosítsa, a mellékvese kortizol- és aldoszteron-termelése is fokozódik.

A hormonális változások növelik a terhességi cukorbetegség kialakulását is.

Az első trimesztert általánosságban jellemzi, hogy a kismama a megszokottnál fáradékonyabb, többet alszik, gyakran ingadozik a hangulata és szoronghat is.

Az idegrendszeri és hormonális változások hatással vannak a szív-, ér- és emésztőrendszerre is. A pulzustérfogat (kilökődött vér mennyisége egy szívdobbanás során) növekedése miatt nő a perctérfogat (szívritmus és pulzustérfogat szorzata) is, egészen a 7. hónapig. A perctérfogat emelkedése hozzájárul a magzat és a méh vérellátásának fedezéséhez. Emellett a pulzusszám is emelkedik.

A vérnyomásra is hatással van a várandósság, ugyanis a terhesség első felében mind a szisztolés (szívösszehúzódáskori érték), mind pedig a diasztolés (szívverések közti szünet értéke) vérnyomásérték csökkenést mutat, de egy idő után ismét visszaáll a várandósság előtti szintre.

fáradékonyság

A terhesség alatt kialakuló ödéma és visszeresség oka, hogy a végtagok vénás vérnyomása nő. Az úgynevezett vena cava inferior szindróma sem ritka, amikor is a kismama méhe háton fekvő pozícióban összepréselheti az alsó üres visszeret, melynek következtében lelassulhat a magzat szívverése, a kismama vérnyomása váratlanul leeshet és el is ájulhat. Ez az állapot azonban oldalfekvéssel elhárítható.

Várandósság során a szív sokkal intenzívebben dolgozik, emiatt akár szívzörej is jelentkezhet.

Ami az emésztőrendszeri változásokat illeti, a szokásosnál több nyál termelődik, aminek az összetétele is változik, ez pedig különböző szájüregproblémákat okozhat, mint például fogszuvasodás vagy különböző ínybetegségek. Ezért kell részt vennie fogorvosi vizsgálaton a kismamának a várandósgondozás során.

A gyomor és a bél lassabban mozog, ezáltal a táplálék felszívódásának üteme is csökken, és ezek együtt gyakori székrekedést okozhatnak, a székrekedés pedig aranyeret. Gyomorégés mellett epepangás is kialakulhat, valamint megnő az epekövesség eshetősége is.  

II. trimeszteri változások

gyomorégés

A második trimeszterre a legtöbb nemkívánatos tünet, mint például a reggeli rosszullétek, elmúlnak.

Az első trimeszterrel ellentétben a vérnyomás és a pulzus emelkedhet.

A reflux kialakulásának lehetősége megnő, mert a folyamatosan növekedő méh feljebb nyomhatja a gyomrot. A székrekedés veszélye továbbra is fennáll, ezért is fontos sok folyadékot fogyasztani és több rostos élelmiszert.

A méh növekedése hatással van a húgyutakra is. Nyomhatja a húgyhólyagot, ezáltal gyakoribbá válik a vizelési inger. A méh mellett a vese nagysága is nő, így a kiválasztási képessége is fokozódik, ezenkívül több cukrot választ ki, ami hozzájárulhat a húgyúti fertőzések kialakulásának gyakoriságához.

A második trimeszterben jelennek meg először a bőrt érintő változások, többek között a terhességi lilás csíkok (striák), leginkább a hason. Emellett jellemző egyes felületek sötétebbé válása, mint például a mellbimbó vagy a végbél bőre, de az anyajegyek is pigmentáltabbak lehetnek a megszokottnál. A köröm- és a szőrnövekedés is fokozódik.

III. trimeszteri változások

A harmadik trimeszterre jellemző, hogy a második trimeszteri változások, tünetek, fokozódnak, de leginkább a megnövekedett méh okoz problémákat.

A vérnyomás és a pulzus továbbra is emelkedett lehet, ezért fontos a rendszeres monitorozás. A terhességi magas vérnyomás az egyik leggyakrabban jelentkező várandóssággal járó betegség.

A várandósság során a baba növekedése miatt a kismama mellkasa is nő, a baba feljebb nyomja a rekeszizmokat, ezért a légzés leginkább a bordaközi izmokkal történik. Jelentkezhet nehézlégzés és légszomj is, továbbá orrdugulás is, melynek oka a légúti nyálkahártyák duzzanata.

Egyéb változások

Várandósság során a szervezet fehérje- és ásványianyag-szintje csökken, hiszen a magzatnak is szüksége van ezekre a növekedéshez. Ezzel ellentétben emelkedhet a vérzsírok szintje, valamint inzulinrezisztencia is kialakulhat.

A terhesség természetesen hatással van a vázizomrendszerre is: a kismama súlypontja a méh növekedése miatt megváltozik, ami derékgörbületet, derékfájást okozhat. További probléma, hogy a csontok kalciumszintje csökken, ezért gyakrabban fordulhatnak elő sérülések, akár a lazább ízületi szalagok miatt is, illetve izomgörcsök is jelentkezhetnek a vádliban.

Végül, de nem utolsós sorban, a vérképzőrendszer is felkészíti a kismamát a szülés során bekövetkező vérveszteségre, ami nagyjából fél liter: a vér és a plazma térfogata nő, több vörösvértest és fehérvérsejt termelődik (míg a hemoglobinok és hematokritok szintje csökken), de ezek szükségesek a magzat és a méh vérellátásához is. Bár a vérrögképződés lehetősége megnő a véralvadási faktorok szintjének emelkedésével, ez szükséges ahhoz, hogy a szervezet önálló vérzéscsillapító képessége megfelelően működjön.

Érdekelnek a Medicover Szülészet szolgáltatásai!

Kérjük, adja meg adatait, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot telefonon!

    A szülés várható ideje*:

    Leave a comment