Skip to content Skip to footer

Lelki készülődés a szülésre és az anyaságra (1. rész)

Lelki készülődés a szülésre és az anyaságra (1. rész)

Stanzel Panni szülésznő

Végtelen sok könyvet és cikket lehetne írni a szülésre való felkészülésről. Minden kismamát nagyon érdekel, hogy mi vár rá a szülőszobán, milyen lesz majd szülni, milyenek a fájások és a szülés szakaszai. Fórumokon utánajárunk a kórházaknak, az orvosoknak, szülésznőknek, ajánlásokat, kritikákat olvasunk, majd a végsőkig elmegyünk, hogy a megfelelő intézményt és szakembert elérjük. Természetesen óriási piaca van a cuki babaruháknak, a csinos kismamaruháknak, és a modern, praktikus, gyönyörű gyerekszobabútoroknak. Tulajdonképpen öröm órákon át böngészni ezeket, majd megvásárolni, a babaszobát berendezni, a kis ruhákat kimosni és elrendezni.

Mostanában nagyon sok barátnőmet, valamint engem is ért babaáldás, előtte pár évvel pedig folyamatosan esküvőkre jártunk – ilyen sok örömmel jár ez az életszakasz! Egy párhuzamot megfigyeltem a két nagy életesemény között: egy pár rengeteg pénz elköltésével megszervezheti a legszebb, legrészletesebb és legdivatosabb esküvőt, de ez nem jelenti, hogy feltétlen fel is lesznek készülve magára a házasság több évtizedes nehézségeire, és az egyedülálló életből a házas életbe való átlépésre. Hasonló módon rengeteg pénzt el lehet költeni babaholmikra, kismamaruhákra, várandósgondozásra és a szülésre (akár állami, akár magánkórházban) úgy, hogy a pár nem lesz feltétlenül felkészülve a szülővé válásra, és a baba érkezésével járó mentális teherre, érzelmi állapotra. Amikor egy pár bemegy, majd kilép a templomból vagy házasságkötő teremből, akkor valójában pár perc alatt házasok lettek, de ebben a pár percben nem lettek hirtelen más emberek. Amikor egy pár beérkezik a kórházba (vagy otthonukban beindul a szülés) két önálló felnőttként, majd megszületik a babájuk, akkor megfelelő felkészültség nélkül akár sokkoló is lehet, hogy szülőként, egy teljesen rájuk utalt kisbabával térnek haza a kórházból.

Az anyaságra/apaságra érzelmileg és mentálisan készülni nem annyira kézzelfogható dolog, mint egy bevásárlás a babaáruházban vagy egy szülésfelkészítő videó megtekintése. A mai fogyasztói társadalom beégeti a tudatalattinkba, hogy tulajdonképpen egy problémára, ha megfelelő mennyiségű pénzt költünk, vagy megfelelő összeköttetéseink vannak, akkor az meg fog oldódni. Pedig vannak folyamatok, amiket se pénzen megvásárolni vagy felgyorsítani nem lehet, és más se mehet rajta végig helyettünk.

A várandósság ideje 9 hónap: tudományosan magyarázata van annak, hogy a baba fejlődéséhez miért pont ennyi időre van szükség. Nekem viszont meggyőződésem, hogy a 9 hónap a lelkünknek is kell, és bizony nagyon sok minden tud változni ennyi idő alatt – ha szem előtt tartjuk, hogy ez éppolyan fontos, mint minden más fizikális beszerezni- és intéznivaló.

pár reggelizés közben

Régen sosem értettem, mire a felhajtás, miért csinálnak vidéken három napos lakodalmat; miért kell kikérni a lányt, vonulni az utcán, és húzni-vonni a lakodalmat? Mennyi pénz, energia, ide-oda rángatott násznép! Utána pedig a saját polgári esküvőm kerek 8 perc alatt lezajlott, majd a polgármesteri hivatal előtt bámultunk egymásra az újdonsült férjemmel: akkor most ettől házasok lettünk? Hirtelen akkor megértettem, mi az értelme a rituáléknak, tradícióknak, szertartásoknak a nagy életesemények során: hogy a lelkünket elvigyék A pontból B-be. Mert hirtelen nem fog ott teremni, kell, hogy legyen egy folyamat, ami utazásra viszi, és enged időt neki. Így van ez akkor is, amikor anyává válunk. Nem egyik pillanatról a másikra, és nem materiális dolgok alapján fog történni.

A teljesség igénye nélkül osztanék meg pár gondolatot, mozzanatot, tanácsot, hogy az aranyórát egy folyamat részének éljük meg, ne az anyaság kezdetének!

AZ ultrahangos vizsgálatok jelentősége

Az ultrahangos vizsgálatoknak kiemelkedő tudományos jelentősége van a terhesgondozásban. A vizsgálat alatt viszont átadhatja a felelősséget az orvosnak, hogy elvégezze azt, amihez ő ért, ön pedig átadhatja magát annak, hogy nézegesse, ismerkedjen kisbabájával. Az első-második ultrahang különösen érdekes lehet, amikor akár nincs is még annyira kisbaba-formája a magzatnak, de nézze úgy a monitort, hogy amit lát, az az ön kisbabája! Nem egy kupac sejt, hanem szerelmük gyümölcse. Ha elérzékenyül, ne tartsa vissza a könnyeit, nem kell magában tartania a boldogságát! Tegyenek ki képecskéket a babáról a lakásba, hogy szemük előtt legyen, és már fizikális helyet foglaljon az életükben!

Testi változások

A kismamatestről leginkább annyi van a köztudatban, hogy csak „gyorsan vissza kell rázódni a régi formába”. Szinte hátrányból indulnak azok, akik tavasszal-nyáron szülnek, mert a „beach-body” az presztízskérdés, a nőiségünket teljesen meghatározza.

várandós hölgy fürdőszobában

Egy nő, amikor teherbe esik, akkor igen hamar észre fogja venni a változásokat a testén. A hormonrendszer indítja be és viszi végbe azokat a változásokat, melyek miatt egy nő nemcsak kihordani és megszülni tud egy babát, hanem utána szoptatni is. A természet még arról is gondoskodik, hogy amikor egy anya kezében-ölében tartja majd a kisbabáját, az kényelmes legyen gyermekének. Miért hízunk a mellkasunkra, felkarunkra, combjainkra? Hát ezért. A női test ekkor éri el fejlődésének a csúcsát. Egy nőnek a melle nem akkor fejlődött ki teljesen, amikor a tinikor végén kiderül, hogy milyen méretű melltartót kell hordani, hanem amikor a terhességi változások végén elkezd tejet termelni. A természetet nem érdekli sem az aktuális évtized nőideálja, se a közelgő „beach-body” időszak. A legfőbb célja, hogy a kisbabát kihordja, majd táplálja.

A várandósság 9 hónapja alatt tágul, növekszik, változik a test. Nem lehet elvárás, hogy pár héten belül úgy nézzen ki, mint a terhesség előtt. De én tovább mennék: meg kell békülni azzal, hogy nem fog ugyanúgy kinézni. Lejárt az idő, hogy lánytestben éljen, ezek után anyatestben fog. Egy számomra nagyon kedves hölgy, Feller Adrienn azt mesélte, hogy amikor megtudta, hogy kisbabát vár, meztelenül a tükör elé állt, és elbúcsúzott a lánytestétől. Jelenleg, két gyermek anyjaként ő az egyik legszebb asszony, akit ismerek. Ez a tükör előtti búcsú lehet a rituálé egyik része.

Kezdjen el abban gondolkozni, hogy anyaként a testével kapcsolatban az első feladata az lesz, hogy egészségesen tartsa kisbabáját, és életerőt adjon neki. A vitaminokat nem a ragyogó bőr miatt szedjük, hanem azért, hogy táplálni tudjuk a babánkat, és az immunrendszerünk bírja a strapát. A sportnak nem az alakformálás lesz az elsődleges szerepe, hanem az, hogy ne fájjon a háta vagy jobb legyen a közérzete.

Érdekelnek a Medicover Szülészet szolgáltatásai!

Kérjük, adja meg adatait, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot telefonon!

    A szülés várható ideje*:

    Leave a comment